IPL behandelingen / Ontharen met flitslicht

Intense Pulse Light oftewel IPL is een vorm van lichttherapie. Dit is een duurzame methode voor het verwijderen van beharing overal op het lichaam. Het licht wordt geabsorbeerd in de haarschacht en bulbus.

De kleurstof van het haar zorgt voor de geleiding van de warmte naar de wortel. Wanneer de kiemcellen in de bulbus zijn opgewarmd tot 70° Celcius zal het haar compleet met de wortel loslaten van de voedingsbodem. Gemiddeld duurt het uitvallen van het haar twee tot drie weken. Op elk deel van uw lichaam kan nu, met als resultaat een haarvermindering van 90%, ongewenste haargroei snel behandeld worden. Hiervoor zijn gemiddeld 6 tot 12 behandelingen nodig voor een goed eindresultaat.De periode tussen de behandelingen ligt tussen de 4 en 12 weken.Harsen mag tijdens de behandelingen niet meer, scheren wel. De resterende haargroei zijn hooguit af en toe wat dunnere haartjes.

Pijnlijk?

Het gevoel bij IPL is bij iedereen verschillend. De lamp die op je huid wordt aangebracht wordt minder dan een seconde even warm met een prikkeling. Doet het zeer? De meeste mensen die we behandelen omschrijven het gevoel als een klein elastiekje dat tegen de huid kletst, maar dan heel snel. Harsen wordt vaak als pijnlijk ervaren, maar IPL niet. Het gevoel is voor sommige mensen even wennen, maar je hoeft je niet te verzetten zoals bijvoorbeeld bij harsen. Per regio op de huid is het ook nog eens verschillend qua gevoel. Oksels ontharen en onderbenen IPL-en wordt als minst gevoelig ervaren. Ook na de behandeling hou je geen vreemd gevoel over aan je huid, het kan hooguit een dag een beetje rood zijn.

Blijvend resultaat?

In bijna alle gevallen komen er hooguit af en toe wat stoppeljes terug. Na de kuur is het wel aan te raden om elk jaar 1 a 2 keer terug te komen. Eén van de redenen is dat er door hormonale invloeden zoals medicijngebruik, zwangerschap of overgang er nieuwe haarzakjes aan gemaakt worden.

IPL voor iedereen geschikt?

Als je een donkere huidtype hebt (type 6, negroïde), volledig blonde, rode en grijze haren. Op een zeer recent zongebruinde huid mag niet geflitst worden. Bij de intake wordt ook bekeken of je wel of niet geschikt bent of er aangepaste behandeling aanbevolen wordt IPL behandelingen mogen niet uitgevoerd worden tijdens zwangerschap, oncologische aandoeningen van de huid, hartinfarct jonger dan zes maanden, als je een pacemaker hebt, tijdens een antibiotica kuur, epilepsie, als je aan borstvoeding doet mogen we geen behandeling doen op het bovenlichaam, bij verse littekens na een operatie, overgevoeligheid na een bestraling.

De IPL behandeling moet aangepast of uitgesteld worden bij actieve koortslip infectie of andere herpes infecties. Na circa drie weken mag je weer verder met de behandeling. Bij metalen in of net onder de huid mag je vanaf 2 centimeter rondom behandeld worden, bij pigment afwijkingen, grote vorm van spataderen etc. Er kan niet over over tatoeages behandeld worden. We moeten hier omheen flitsen om de tatoeage niet te beschadigen (kans op vervagen). Tijdens het intakegesprek worden alle vragen uiteraard ook met je behandeld.

IPL is de ideale oplossing voor de behandeling van overbeharing bij zowel mannen als vrouwen. Door het brede contactfilter van het IPL apparaat en de snelheid van de lichtpuls kan een groot oppervlak behandeld worden en is de behandeltijd veel korter dan met bijvoorbeeld electrisch ontharen.

Tussen de behandelingen door niet:

  • de haren uittrekken (epileren of plukken)
  •  harsen
  •  ontharingscremes gebruiken
  •  de haren bleken
  •  een Epilady, of gelijkwaardig epileer apparaat gebruiken
  •  zonnebaden of gebruik maken van zonnebank