Met de IPL-flitslamp kunnen allerlei soorten pigmentafwijkingen behandeld worden. Voor een optimaal resultaat is het van belang dat u het onderstaande zorgvuldig doorleest. 

Behandeling met IPL

De behandeling voelt aan als kleine speldenprikjes. U houdt enkele uren een wat `zongebrand gevoel`van het behandelde gebied. Er kan lichte zwelling ontstaan, wat altijd weer na 1 tot 2 dagen verdwijnt. Direct na de behandeling zal het behandelde pigment donkerder kleuren, en er zal wat schilfering kunnen ontstaan (roesteffect).

Het donkere pigment verdwijnt na ongeveer 10 dagen. Daarna kan de huid iets roze van kleur zijn. Dit wordt na enkele weken weer de gewone huidskleur. Het effect van de behandeling wordt zichtbaar in de loop der weken. Daarom is de periode die wij hanteren tussen de behandeling en de controle ongeveer 4 tot 6 weken. Eventueel kan dan tevens een tweede behandeling plaatsvinden.

 Eventuele risico’s en complicaties

U wordt uiteraard naar beste kunnen behandeld, maar bij elke behandeling is er een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico’s worden ook tijdens het consult met u besproken. Voor alle lasers en IPL behandelingen geldt dat tijdens de behandelingen er een geringe kans bestaat dat er teveel warmte in de huid ontstaat zodat er brandwondjes kunnen ontstaan. Hierdoor ontstaat vaak tijdelijk kleurverschil in de huid. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter dan de normale huidskleur te zijn. Dit pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden. In de meeste gevallen zal dit volledig herstellen.

 Waar dient u rekening mee te houden?

  • De behandeling kan alleen plaatsvinden op een niet door de zon of zonnebank gebruinde huid. Hieronder verstaan wij ook het gebruik van zelfbruinende crèmes. Dit moet dan ook vermeden worden voor een periode van 4-6 weken vooraf aan de therapie tot 6 weken na de laatste behandeling. Afdekkende kleding en voldoende smeren met een goede zonnebrand (factor 25 of hoger) is dus belangrijk!
  • Op het te behandelen gebied mogen voorafgaand aan de behandeling geen crèmes, makeup, parfum of aftershave gebruikt zijn.
  • U mag de dag van de behandeling weer onder de douche, maar met en zachte straal douchen en niet te warm. Tot vier weken na de behandeling dient u sauna’s, hete baden of heet douchen te vermijden.
  • Het gebruik van parfum of aftershave op het behandelde gebied wordt gedurende een week afgeraden.
  • Zorg dat u niet aan zonlicht blootgesteld wordt. Door de behandeling wordt de huid namelijk zeer gevoelig voor zonlicht, waardoor pigmentverschuivingen (donkere plekken) kunnen optreden. Gebruik bij blootstelling aan zonlicht meerdere keren per dag een zonnebrandcrème (factor 25 of hoger) die beschermt tegen UV-A en UV-B.

 

 

Couperose

Bij behandeling van bloedvaatjes/ couperose wordt er met licht gewerkt. Dit licht heeft invloed op de rode kleurstof, hemoglobine genaamd, in het bloedvaatje. De energie van het licht zorgt ervoor dat de inhoud van het uitgezette bloedvaatje wordt verwarmd en zodoende wordt gestold.

Pas na circa 3-4 weken na de behandeling kunt u het uiteindelijke resultaat van de behandeling waarnemen. Gemiddeld zullen er 2-4 behandelingen nodig zijn voor een goed resultaat. Dit aantal is afhankelijk van de dikte van de bloedvaatjes, huidskleur en het te behandelen gebied.

Echter kunnen alleen lichte huidtypes, die niet aan de zon of zonnebank zijn blootgesteld, met deze methode behandeld worden. Donkere huidtypes bevatten teveel pigment in hun huid waardoor eventuele pigmentvlekken kunnen ontstaan. Om risico op pigmentvlekken zo gering mogelijk te houden is het belangrijk dat de huid niet zongebruind is.

Na deze behandelingen zult u op een punt komen waarop u tevreden bent over het bereikte resultaat. Om het bereikte resultaat te behouden raden wij aan om voorzichtig te zijn met verergerende factoren, zoals zonnen/ zonnebank, sauna, overmatig gebruik van alcohol, etc. te beperken. Nieuwvorming van uitgestorte bloedvaatjes kan niet worden voorkomen (genetische aanleg), eventuele nabehandelingen kunnen nodig zijn om het gewenste resultaat te behouden.

 Behandeling met lichttherapie/ IPL

Tijdens de behandeling voelt het alsof er een elastiek tegen de huid wordt aangeschoten. De gevoeligheid hiervan is per individu verschillend en is afhankelijk van de locatie. Men hoeft niet verdoofd te worden.

Meteen na de behandeling kan er roodheid ontstaan en kan het behandelde gebied wat schrijnend, zoals een zonverbranding aanvoelen. Zo nodig zal de huid gekoeld worden. Afhankelijk van de plaats van de behandeling zal bij het behandelde gebied lichte zwelling kunnen ontstaan; met name bij de ogen. Dit is meestal de dag na de behandeling het ergst. Dit verdwijnt echter na enkele dagen.

Het effect van de behandeling wordt zichtbaar in de loop der weken. Daarom is de periode die wij hanteren tussen de behandeling en de controle ongeveer 4 weken. Eventueel kan dan tevens een tweede behandeling plaatsvinden

Richtlijnen voor aanvang van de behandeling:

  • Geen zongebruinde huid of gebruik van zelfbruinende middelen. Dit moet dan ook vermeden worden voor een periode van 4-6 weken vooraf aan de therapie tot 6 weken na de laatste behandeling. Afdekkende kleding en voldoende smeren met een goede zonnebrand (factor 25 of hoger) is dus belangrijk!
  • Geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op het te behandelen gebied voorafgaand aan de behandeling.